REERS

From January 1, bigger electricity bills in Srpska

21.12.2018.

Накнада за обновљиве изворе енергије, коју плаћамо уз рачуне за струју, у 2019. години поново ће бити повећана, што аутоматски значи да ће од Нове године и рачуни грађанима и привреди бити већи.

Према писању РТРС-а, како се повећава производња струје из обновљивих извора, тако и обавеза исплате подстицаја произвођачима. Двоструко већа производња, захтијева и двоструко веће накнаде које плаћају потрошачи, кажу у Регулаторној комисији за енергетику.

Влада Републике Српске већ је одобрила захтјев Регулаторне комисије за енергетику да се јединична накнада са 0,0044 КМ из 2018. у наредној години повећа на 0,0075. То значи и већи износ за обновљиве изворе енергије који ће на рачунима за струју бити обрачунат већ на јануарским рачунима.

– Упутили смо захтјев за повећање и да то буде 0,0075 КМ по киловат часу, што је за потрошаче повећање од око 0,9 до 1,5 одсто по рачуну електричне енергије – истиче Александар Јегдић, секретар Регулаторне комисија за енргетику Републике Српске.

Акционим планом за кориштење обновљивих извора енергије предвиђено је да у 2019. години произвођачима струје из обновљивих извора, који су бројнији, треба да буде исплаћено око 50 милиона марака подстицаја. То је готово двоструко више него ове године, а новац се обезбјеђује управо кроз наканаде коју плаћају сви потрошачи струје.

– По том концепту користи има само мали круг тих привилегованих произвођача који добијају подстицаје, а то у крајњој линији плаћа купац – тврди Петар Гверо, професор на Машинском факултету у Бањалуци.

Република Српска једна је од потписница обавеза европске Енергетске заједнице и дужна је да проводи и прописе ове организације, када је ријеч о удјелу обновљивих извора енергије у укупној производњи. За сада, концепт по којем се та производња стимулише новцем крајњих потрошача остаје једини важећи законски оквир, макар на штету крајњих потрошача.

Copyright © 2024